Vistaskolan - Ett lustfyllt, meningsfullt lärande för alla

Vistatipset – digitala skolresurser

Här kan elever, föräldrar, lärare och andra hitta bra lärresurser på nätet att använda för att förenkla och fördjupa lärandet. Här finns  t ex tips på bra presentationsverktyg, sidor där vi kan färdighetsträna matematik eller tips på var man kan vända sig om man behöver stöd som förälder eller elev.

Sidan kommer att uppdateras ofta för att hållas aktuell så återkom gärna. Har du tips på länkar som borde vara med så hör gärna av dig.

Skolverkets kunskapskrav Här kan du läsa och ladda ner läroplanen med de kunskapskrav som ställs på våra elever i grundaskolan

Förstå kunskapskraven Animerade filmer för elever i årskurs åtta och nio om hur de blir bedömda och hur de kan göra för att förbättra sina skolresultat. Utgångspunkten är Skolverkets kunskapskrav i olika ämnen.

Så fungerar terminsbetygen Film från skolverket

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Här hittar ni information om olika funktionsnedsättningar och hur man i skolan och i hemmet kan arbeta för att underlätta vid dessa.

Asperger center
Aspergercenter är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och vuxna med diagnosen Aspergers syndrom eller annan diagnos inom autismspektrum (ASD) och deras anhöriga.

Adhd-center
Adhd-center är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i åldern 3-25 år med adhd och deras närstående.

Dyslexiföreningen
Här finns information om dyslexi.

Dyslexiförbundet/Skrivknuten
Här finns svar på frågor kring läs- och skrivsvårigheter och räknesvårigheter

Skoldatateket
Här hittar du tips på appar och andra hjälpmedel.

BRIS
Bris stödjer barn och unga via telefon, mail och chatt. De arbetar för att förbättra barns och ungas villkor och rättigheter.

BUP
Här finns stöd och råd när du har frågor om ditt, som ungdom, eller ditt barns mående.

Ungdomsmottagningen/UMO
UMO är en webbplats för dig mellan 13 och 25 år. på UMO kan du hitta svar på dina frågor om sex, hälsa, relationer och mycket annat.

Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om. Röda korsets ungdomsförbund ordnar också läxhjälp och mycket annat.

Jag vill veta
Jättebra sida från brottsoffermyndigheten. Här finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här får man också veta vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Mental Träning by Skandinaviska ledarhögskolan
(app)
I appen finns ett gratisprogram med sömnträning för den som har sömnsvårigheter. Man laddar ner appen och kan sedan lyssna gratis och träna, träna för att förbättra sin förmåga att somna. Appen är gjord för vuxna men fungerar säkerligen för elever också.
Ladda ner till ipad/iphone. Ladda ner till android.

Råd och Stöd om barn och ungdomar i Huddinge
Du som har barn i åldrarna noll till 20 är välkommen att ringa hit för att få råd och stöd i ditt föräldraskap. Vid behov kan du boka upp till fem kostnadsfria samtal med en familjebehandlare. De erbjuder även samtal på arabiska, turkiska, kurdiska, franska och engelska. 08-535 376 02

Orka plugga Hur du kan förbereda dig för att klara dina studier. Korta filmer från UR om allt från vikten av bra frukost till tips om studieteknik.

Det finns mängder av appar för iPad som man kan använda i skola, förskolan och fritidshem. Många är fantastiska, andra mindre bra. Ett bra sätt att hitta en app som passar det du vill träna eller på annat sätt använda i skolarbetet kan var att söka på skolappar eller pappasappar.

Skolappar

Skolappar är en webbplats där pedagoger recenserar appar som med fördel kan användas i skolan. Det som gör sajten unik är att vi kopplar apparnas användningsområden till syfte och förmågor i läroplanen för grundskolan. Inriktningen är grundskola, men ofta kan apparna användas av barn i förskolan och elever på gymnasiet.

Pappasappar

Letar du efter bra appar för barn? Till sidan pappasappar letar en grupp föräldrar och pedagoger upp, testar och recenserar roliga och lärorika appar för barn i olika åldrar.

Att hitta bilder, filmer texter och musik på internet är inte svårt. Men bara för att de finns är där är det inte alltid tillåtet att ladda hem och använda i sina egna produktioner (e-böcker, filmer, poddar mm). Tvärtom finns det strikta regler kring detta.

Internetstiftelsen i Sverige, IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. De anvarar för den svenska toppdomänen .se och gör bl annat Internetguider för dig som vill lära dig mer om tex webbpublicering, omvärldsbevakning, it-säkerhet, nätets infrastruktur, användaravtal, barn och unga på internet och digitalt källskydd. På sidan finns mängder av lektioner om digital kompetens.

Eller varför inte anta internetstiftelsen källkritiksutmaning.

Surfa Lugnt. “Surfa Lugnt har funnits sedan 2005, och vi arbetar för att unga och vuxna ska mötas i och kring nätvardagen precis som vi gör i den fysiska vardagen. Fotbollsträningen, Facebook, centrum, skolan eller Kik– det är ingen skillnad. Alla är mötesplatser för aktiviteter och social interaktion, och hänger ihop”.

Creative Commons är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser.

Är det sant?  TVserie från UR för barn i mellanstadieåldern. Är allt som sägs och skrivs sant? Vad betyder det egentligen att vara källkritisk? Och hur vet man om man kan lita på en källa? Nyhetsankaret Anna Ankare får lära sig varför det är så viktigt att vara källkritisk. Reportern Jenny Josefsson går på en riktig journalistnit när hon missar källkritiken och gör ett nyhetsinslag som bygger på illvilliga rykten. Källkritikexperten Andreas Widholm förklarar skillnaden mellan en primärkälla och en sekundärkälla.

Mest för läraren

Guide för källkritik från skolverket är en enorm resurs för arbetet med Källkritik och upphovsrätt. Här finns lektionsförslag, utvecklingspaket för alla alla åldrar, checklistor, länkar mm. På skolverkets lärportal finns också massor av lärmoduler där du som lärare kan lär dig mer om arbetet med olika delar av skolans uppdrag, tex källkritik

MIK för mig från Statens mediaråd. “MIK för mig” är ett digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK) som vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Syftet med materialet är att utbilda elever och vuxna som finns och agerar i ungas närhet”. Rekommenderas varmt!

Lilla viralgranskaren Lärarhandledning med lektionsupplägg för elever 6-11 år . Från Metro.

Kom ihåg att du alltid måste ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd om du använder bilder, filmer, musik och illustrationer från internet.

Här kan du läsa vilka regler som gäller Skolverkets hemsida.

Det finns även foton, bilder och illustrationer som omfattas av Creative Commons som gör det möjligt för upphovsmannen att dela med sig av sitt verk men det skyddas genom ett system av valfria licenser. Läs mer om Creative Commons här.

Här kommer tips på sidor som man kan hitta bilder, filmer och ljud som vi kan använda i skolan.

Musik och ljud

En e-bok är en bok som går att läsa på smarta telefoner, läsplattor eller datorer. Möjligheterna är många. Du kan göra e-böcker för att redovisa ett projekt, göra anteckningar eller organisera sitt arbete. Lärare kan dela e-böcker med eleverna med instruktioner eller med samlat material kring ett arbetsområde. E-böcker kan man spara och dela i flera olika format, pdf och epub är de vanligaste.
En e-bok i pdf-format fungerar som en vanlig bok med text och bilder. En bok i epub har fler möjligheter, formatet kan läsa ljudfiler, filmer, frågor mm.Vad som kan infogas i boken beror på hur avancerat programmet är.
Att använda sig av e-böcker i undervisning är för alla. Från elever som är i början av sin läsutveckling till lärare på universitet som samlar kursmaterial i en interaktiv bok. Att använda e-böcker som redovisningssätt passar ofta mycket bra. Här är några förslag:

 • Skriva berättelser, infoga foton, bilder och läs in din berättelse.
 • Skriv uppgifter på ett annat språk. Läs in boken så kan du visa din skriftliga och muntliga förmåga.
 • Samla ett längre tema i en bok. Lägg till filmer, länkar, bilder planeringar och utvärderingar.
 • Begreppsbank. Ha en bok igång där begrepp sparas. Att spara och samla begreppsförklaringar på en plats kan vara mycket värdefullt när man behöver gå tillbaka för att repetera. Dela boken med varandra.
 • Veckoutvärderingar
 • Gör en minnesbok från t ex en årskurs. Spara de bästa texterna i en bok. Krydda med bilder och filmer.

Göra e-böcker

Det finns mängder med appar och program för att göra e-böcker. Väldigt enkla appar som små barn kan arbeta med själva till mycket anvancerade appar för att göra böcker med mer interaktivitet och fler funktioner. När man väljer vilken app/program att arbeta med kan det vara bra att tänka på syftet med uppgiften och utgå från elevens behov. Tänk också över hur du planerar att dela boken eller om du vill skriva ut den.

Jobbar du med Google dokuments så kan du spara dina dokument i epub eller pdf format. Du kan också använda onlineprogrammet Papyrus för att göra din bok lite mer boklik. Du kan utgå från en mall för att sedan “sätta” din bok som du vill. Välj om du vill göra din bok offentlig på deras hemsida eller privat och ladda hem till din dator för att sedan publicera på tex vistavisar.se. Den mycket populära appen Book Creator for iPad ska till sommaren komma med en webbversion som gör det möjligt att skapa böcker via dator och Chromebook.Har man en mac kan man ladda hem iBooks author för att göra sin e-böcker. Ett fantastiskt fint program som är gratis och har oändliga möjligheter.

För iPad är mitt förslag att man använder Book Creator for ipad.

Läser eböcker kan du tex göra i ipadens inbyggda iBooks eller i bluefire reader och du lånat boken på ett bibliotek. Det finns mängder av andra appar.

På en chromebook kan du använda flera olika tillägg för att läsa epub-filer tex Readium eller cloud epub reader

Hitta e-böcker

Du kan hitta eböcker på bibliotekens webbplatser, eller direkt i ibooks (klicka på affär) eller i google books. Mycket är gratis.

Här på Vistavisar har vi ett eget e-boksbibliotek där du kan låna och läsa böcker skrivan av våra elevförfattare. Glöm inte att lämna en positiv kommentar när du läst boken.

I arbetet med e-böcker faller det sig naturligt att träna på frågor som upphovsrätt och källkritik. Vilka bilder får jag använda? Hur ska jag visa mina källor osv? Tips på var du hittar, bilder, ljud och filmer hittar du på den här skolresurssidan.

Världen vi lever i blir allt mer digitaliserad. Kunskapen om och förståelsen för hur teknik och datorer påverkar vår vardag är viktig. Enligt skolverket kommer programmering snart att finnas i läroplanen som en obligatorisk del av skolans innehåll. Vilket programmeringspråk som används är inte det viktigaste utan det handlar om att kunna ge kommandon i rätt ordning, förstå begrepp som loopar och lösa problem med hjälp av sina kunskaper.

Vi möter digitala miljöer varje dag och de flesta av oss lär oss använda datorer eller andra digitala enheter. Kunskaper som idag är är en förutsättning. Skaffar vi oss också grundläggande kunskaper om hur digitala verktyg och program är skapade ökar våra förutsättningar för att delta i dagens samhälle. Det blir lättare att hitta bra arbete, kommunicera och påverka sin samtid.

Vi har ju våra robotar på skolan NXT-lego robotar från åk4 och Bluebots för de yngre och här kommer mer förslag på hur du kan börja använda kod och göra egna program.  Lycka till!

Appar som tränar programmering

Det finns mängder av appar som tränar programmering. Här är några bra tips.


swiftSwift playground

Apples egna satsning för att få unga att programmera. Jätte, jättebra och kul! För alla åldrar.

Läs mer på skolappar.nu


lightbotLightbot

Det finns många olika lightbot appar. Det går ut på att ge kommandon till en liten figur som ska klara sig förbi hinder fram till en lampa och lyckas tända den. Mycket bra start för den som aldrig provat att koda men kul och bra för alla. Finns i en juniorvariant som är tänkt för 4-8 år.

Läs mer på skolappar.nu

scratchScratch jr

Scratch är en enklare variant av Scrach och riktiar sig till barn i 5-8 års åldern.

Läs mer på pappasappar.se

cargo-botCargo bot

Cargo-Bot är ett spel där man lär sig programmera. Det går ut på att flytta klossar i olika färger med hjälp av en lyftkran för att skapa förutbestämda formationer.

Läs mer på pappasappar.se

Nätresurser – att träna programmering

studio.code.org är toppen för de flesta åldrar. Du kan skaffa ett konto om du vill för att följa din utveckling eller så kan du sätta igång ändå. Funkar på både iPad och dator.

kodboken.se Kodboken är en sajt för dig som är ung kodare och för dig som föräldrar, lärare eller pedagog som vill introducera unga till programmering och digitalt skapande. Sajten är helt gratis att använda och bakom står den ideella föreningen Kodcentrum.

Med Scratch kan du programmera dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer.

Scratch hjälper ungdomar att lära sig tänka kreativt, resonera systematiskt och att samarbeta — viktiga förmågor för livet i 21 århundradet. Lär dig programmera spel med med hjälp av internetssitiftesens kurs. Sju korta filmer för alla åldrar

Kojo är ett webbaserat program där man skriver kod i programspråket scala. Det är väldigt enkel grafik men känns på riktigt eftersom man skriver “riktig” kod. Inte för nybörjaren kanske.

Spelprogrammering.nu Kom igång med programmeringsspråket JavaScript. Det är på engelska, vilket kan vara ett hinder för yngre barn, men instruktionerna är på svenska.  Det finns både skrivna instruktioner och filmer som Mikael Tylmad och Pontus Walck gjort.

Mest för läraren

Kodknäck Lärmoduler och kursmaterial i datalogiskt tänkande och programmering från Årstaskolan.

IIS Programmeringskurser  Internetkurser för lärare

Här kommer tips på några presentationsverktyg som alla är webbaserade med bra gratisvarianter. De tre stora verktygen Powerpoint, Keynote och Google presentationer är ju otroligt bra alternativ. Med tipsen nedan kan du göra presentationer som är annorlunda och spännande

Prezi Ett webbaserat presentationsprogram med stora möjligheter. Välj från färdiga mallar eller skapa din egen presentation från början. Här har man möjlighet att zooma i bilderna, göra pedagogiska förflyttningar i presentationen eller utgå från en bild som är grundbulten i presentationen. Det är gratis med skoladressen. Du kan skapar din presentation på dator eller Chromebook och kan sedan visa den från iPaden. Möjligheten finns också att lägga till ljud och bädda in den på internetsidor, på det sättet kan presentationen visas för fler.

Emaze Ett fantastiskt roligt och lättarbetat presentationsverktyg. Inte helt olikt Prezi men med lite färre funktionerna. Dock lättare att snabbt får till ett snyggt, annorlunda bildspel. Webbaserat och gratis för skolbehov.

Slideshare Med ett konto på Slidshare kan du ladda upp presentationer som du gjort i tex powerpoint eller keynote och sedan bädda in den på hemsidor och bloggar. Mycket smidigt

Nearpod Vill du göra en presentation som verkligen engagerar lyssnarna så använd programmet Nearpod. När du visar dina slides under presentationen visas bilderna samtidigt på åhörarnas iPad, telefon, chromebook eller dator. Du kan ställa frågor i din presentation som publiken svarar på enskilt eller som grupp på direkt i sin enhet. Resultaten samlas in så att du sedan kan se vem som verkligen hängde med. Har du gjort en powerpoint eller google presentation tidigare så kan du ladda upp den och göra den till en Nearpod. Det är webbaserat och det finns en gratis och en betalvariant. Gratis räcker lång.

Har du gjort ett projekt i skolan som du vill presentera? Kanske kan en proffsig logo göra att just ditt projekt drar ögonen åt sig. Här kommer ett par förslag på sidor där du kan göra logotyper online. Inga inloggningar krävs och så länge du inte behöver loggan i ett jättestort format (för att tex trycka tröjor) så är det gratis.

logomakr.com

freelogodesign.org

Tagul En enkel sida för att skapa snygga och enkla ordmoln. Många inställninger. Kräver inloggning.

Tagxedo Enkelt och smidigt. Kräver inget konto.

Wordle Bygger på samma funktioner som Tagul men kräver ingen registrering eller inloggning utan det går enkelt att redigera ordmolnet på sidan. Det går även att välja orientering på orden vilket stöds av de flesta utav de olika programmen.

Det finns mängder av gratis skärminspelare att använda när du vill göra en film av vad som händer på din skärm samtidigt som du arbetar. Kan var ett mycket bra sätt att tex göra instruktionsfilmer.

Apowersoft.se Mycket enkel. Du laddar ner ett litet program och startar sedan din inspelning med ett klick. Du kan även spela in din ipadskärm med programmet om du använder airplay. Ska fungera på både PC och Mac.

Screencastify En superbra skärminspelare för dig som jobbar med webbläsaren chrome eller använder chromebooks. Du installerar den som ett tillägg i chrome. Gratisvarianten räcker långt.

screencast-o-matic.com

Det  finns många anledningar till att vilja spela in ljud för att använda till skolarbete.

Självklart vill du spela in all dina låtar och sånger du gör på musiken. Program för att spela in musik hittar du under Musikfliken.

Att spela in tal är också mycket användbart. Kanske vill du höra ditt eget uttal när du övar språk eller spela in dig själv när du läser för att dokumentera din läsutveckling? Eller varför inte göra en podcast?!

Appar för spela in ljud på sin ipad finns mängder tex Voice recorder eller VRP7. Nedan finns instruktioner för appen Opinion. Men även på en dator finns många enkla ljudinspelningsprogram tex. Apowersoft eller Vocaroo

När du är klar med ljudinspelningarna vill du kanske klippa ihop och redigera dina ljud då kan du tex använda Twistedwave eller Audacity

Instruktioner för att skapa en podd

Du kan använda olika slags appar för att skapa en podd. I denna instruktion har vi valt att presentera appen Opinion.

Varför ska man använda en podd som redovisningsverktyg?

  • Eleverna får muntligt berätta om sina kunskaper.
  • Variation kring redovisningsformer.
  • Podden kan lyssnas på av alla, när som helst. Det är lätt att få mottagare.
  • Eleverna får träna på att använda digitala verktyg på ett lustfyllt sätt.
 • Eleverna får träna på och utveckla sin resonemangsförmåga.

Innan ni ni låter eleverna spela in sina poddar är det viktigt att:

  • Ni lyssnar på andra poddar och resonerar kring deras uppbyggnad. Hur kan en podcast inledas?  Finns det musik med! Hur är den indelad? Hur fördelas ordet? Hur ska man prata i en podcast för att det ska vara lätt att höra vad som sägs?
 • Låt eleverna använda strukturmall för podcast där de skriver vem som säger vad och skriver upp stödord för vad som ska sägas i podcasten.

Instruktion för appen Opinion

Appen är väldigt enkel att använda. Du kan spela in olika delar av din intervju eller samtalet och sedan flytta runt, spela in på nytt eller redigera den.

  1. Ladda hem appen Opinion.
  1. Du kan bara ha en podd igång i taget, när du är klar delar du länken (se nedan)
  1. Den röda knappen är inspelningens start och stopp.
  1. Prova så att ni har ljudet på, gör en test.
  1. En ruta kommer upp med hur lång tid din inspelning är.
  1. Gör en hel lång inspelning eller små korta delar. När ni spelat in alla era delar i samtalet så lyssnar ni igenom det. Vill du klippa en bit när tex ingen säger något så använder du saxen. Vill du klippa så gör ett eget avsnitt av det du vill klippa bort och radera den delen. Hamnar något klipp i fel ordning kan hålla i det klippet och dra det klippet dit du vill.
  1. Du kan lägga till tex musik i början eller slutet genom att skapa musiken på en annan iPad och spela upp den samtidigt som du spelar in den i den iPaden du har podden.
  1. När ni är helt klara tryck på fyrkanten med en pil, välj Post ner episode. Fyll i titeln, en kort sammanfattning av vad podden handlar om och en bild på deltagarna.
  1. Välj var du vill skicka den, till en mailadress så att du sedan kan lägga upp den på vistavisar, klassbloggen eller på skolan hemsida.
 1. Använd gärna en QR-kod så att flera kan ta del av podden.

Att jobba med tidningar i skolan kan vara bra på många sätt. Inte bara för att hänga med vad som händer i vår omvärld. Här kan finnas intressant statistik till att använda i matematiken, åsikter man kan träna på att diskutera kring, texter värda att källkritiskt granska och mycket annat. Dessutom är det ju kul att läsa tidningen och bra för läsutvecklingen.

Varför inte göra er egen tidning?

Förutom våra stora etablerade tidningar finns en mängd tidningar skrivna för barn i skolåldern.

8 sidor

8 Sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska. Bokstäverna i 8 Sidor är lite större än i en vanlig tidning. Meningarna är kortare. 8 Sidor har inga svåra och ovanliga ord. 8 Sidor förklarar vad som hänt, var det har hänt och varför det har hänt.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM,
tillhör Kulturdepartementet och är de som ligger bakom 8 sidor.

Nukunskap.se

Nukunskap.se är en tidning för skolelever. Den ska underlätta för lärare att jobba med aktuella händelser i undervisningen. Den ska öka intresset för nyheter hos barn och ungdomar och öka förståelsen för omvärlden. Det finns både enklare texter och texter som är större utmaningar. Den huvudsakliga målgruppen är skolelever i årskurs 4 till 7. Men sajten kan användas på många olika sätt.

Företaget Nukunskap AB. Det drivs och ägs av Lisa Blohm, journalist med drygt 20 års erfarenhet från bland annat nyhetsbyrån TT, Dagens Medicin och lokaltidningar. Tidningen är helt fristående från politiska partier, religiösa samfund och intresseorganisationer.

Minibladet

På MiniBladet finns många roliga övningar och texter för dig som håller på att lära dig att läsa och skriva.Det finns också lite klurigare övningar för dig som redan kan läsa. Du får hjälp att komma in i de vuxnas nyhetsvärld.

Minibladet tillhandahålls av:
Läs och Lär McShane Education AB

Mobile Stories

”Mobile Stories är en publiceringsapp och en medieplattform som hjälper unga i skolan att större plats i samhällsdebatten. Eleverna lotsas genom den journalistiska processen och praktiserar samtidigt källkritik. Ämneskunskaperna fördjupas och perspektiven vidgas. Skolarbetet blir på riktigt.”

“Med inbyggda guider, mallar och checkfrågor kan elever på högstadiet och gymnasiet skapa proffsiga artiklar och samtidigt få övning i källkritik och ökade kunskaper om samhället. Med den nya medieplattformen kan ditt material nå ut i samhället och kan göra skillnad på riktigt.”

Hello World!

Hello World! är en allmännyttig ideell förening som har i syfte att främja digitalt skapande. Man kan åka läger och meetups på skollov och helger där man tex tränar programmering. För barn och ungdomar, 8-18 år, från hela Sverige.

Finn upp

Sveriges största uppfinnartävling för åk 6-9. Syftet med Finn upp är att tidigt väcka innovationslusten hos unga samt öka det entreprenöriellt lärandet,
med målet att bidra till en ny generation innovatörer och entreprenörer, för framtidens arbetsmarknad.

Next up

Next Up ger elever möjlighet att möta den sanna bilden av hur det är att jobba med IT, och upptäcka att just de kan vara framtidens digitala talanger! Next Up är en IT-­inspirerad tävling för åttondeklassare, som tävlar lagvis med att lösa problem i verklighetsbaserade case, framtagna av IT-­företag.

The battery challenge

The Battery Challenge är en filmtävling som handlar om att minska batteriavfallet och spara på våra resurser. Tävlingen går ut på att elever i högstadiet och gymnasiet skapar egna filmer på max 30 sekunder som ska uppmuntra andra att använda lad

xt updningsbara batterier i stället för engångsbatterier.

Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet finns både i grundskolan och gymnasieskolan. Här finns läromedel och utbildningar för grundskolan där eleven bla utvecklar sina entreprenöriella kompetenser.

Vårt samhälle är ett läromedel som riktar sig till dig som undervisar i grundskolans tidiga år. Här får eleverna fundera och arbeta med begrepp som demokrati, pengar och samhällets uppbyggnad.

Se möjligheterna är ett läromedel som kan användas från årskurs 6 och upp på gymnasiet. Genom läromedlet får eleverna gå igenom fem pass (moduler). Under passen får eleverna lära känna sig själva och sina egna entreprenöriella egenskaper.

Min framtid och ekonomi riktar sig till elever i grundskolans senare år och på gymnasiet. Eleverna får lära sig om arbetsmarknaden, hushållsekonomi och samhällets ekonomi.

First lego legue

FIRST LEGO League® (FLL) är en spännande och lärorik kunskaps- och tekniktävling för barn och ungdomar (10-16 år). Robotprogrammeringen sker med NXT eller EV3-robotar. Likadana som vi har på skolan.

Varje år kommer ett nytt och inspirerande uppdrag med ett samhällsaktuellt tema. I uppdragen finns inget facit/svar, utan lagen kan arbeta fritt genom att använda sin uppfinningsrikedom och kreativitet och själv välja hur stor insats de ska lägga i projektet.

FLL-uppdraget är tredelat och utmanar deltagarna inom forskning, teknik och marknadsföring.

 • I forskningsuppgiften ska lagen själva definiera ett problem.
 • De ska leta och forska i fakta anknutet till detta och presentera en ny och smart lösning.
 • I teknikuppgiften ska lagen bygga en robot och programmera den till att lösa uppgifter på robotbanan.
 • I marknadsföringsuppgiften ska lagen arbeta för att andra ska få information om laget och deras projekt.

IT-tävlingen Bävern

Databävern är en populär och inspirerande tävling i datalogiskt tänkande för barn och unga i åk 2-9 samt gymnasiet. Tävlingens mål är att på ett lekfullt sätt låta barn och unga bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning.

Teklafestivalen

TEKLA är en teknikfestival för dig som är tjej mellan 11 och 18 år. Under en heldag får du testa robotprogrammering, speldesign, proteinrening, 3D-printing och en massa annat i en blandning som passar alla, oavsett hur mycket du kan och vet innan.

Mest för läraren

Snilleblixtarna Snilleblixtkonceptet vänder sig i första hand till pedagoger/lärare, som arbetar i förskola och skola upp t.o.m. årskurs 5/6 och handlar främst om att uppmuntra barns intresse för bl.a. teknik, naturvetenskap, uppfinningar och entreprenörskap på samma gång som deras kreativitet, nyfikenhet och lust att lära stimuleras.

Elevspel.se Små kunskapsspel för barn i skolan

Webbmagistern.se Testa och träna dina färdigheter med självrättande spel i flera ämnen. Perfekt för tex multiplikationsträning.

Libers Begreppsmaskin Träna begrepp i olika ämnen! Med Libers begreppsmaskin väljer du enkelt ett ämne och tränar de centrala begrepp som du ska kunna använda inom ämnesområdet.

Khan Academy är en ideell organisation med syftet att lära ut kunskap gratis med hjälp av Youtube-klipp. Det är en otroligt stor bank av filmer för alla åldrar. Än så länge är allt på en engelska men det har startat ett projekt att översätta alla filmer till Svenska.

NE-skola Alla som går på Vistaskolan har tillgång till NE-skola. Allt du behöver göra är att skaffa ett konto när du är på skolans nätverk. Sen går det bra att använda hemma också. Under NE-skola hittar du förutom hela NE uppslagsverket bla

 • Play: Med Play får ni tillgång till omkring 20 000 filmer, TV- och radioprogram för elever i förskola till gymnasium. Play öppnar nya möjligheter att använda film i undervisningen oavsett ämne, både i och utanför skolan.
 • Ordböcker: Våra ordböcker omfattar allt från svensk ordbok till ordböcker på engelska, spanska, franska och tyskasamt ett 20-tal minoritetsspråk.
 • Världens länder: En faktakälla där eleverna får kunskap om och kan jämföra världens länder samt utveckla sin förmåga att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar.
 • Världens religioner: En faktakälla där eleverna kan utforska världsreligionerna på global och nationell nivå och hitta såväl beröringspunkter som skillnader mellan trosuppfattningar.
 • NE junior: Samlade lärresurser som är särskilt anpassade för förskola och F–3. Tjänsten består av en anpassad sökfunktion och pedagogiska appar med läroplansanknytning.
 • E-språk: Undervisningsmaterial på engelska, spanska, franska, tyska och svenska där eleverna tränar läs- och hörförståelse.
 • Temapaket: Läroplansanknutet undervisningsmaterial för olika åldrar. Här finns bland annat praktiska aktiviteter, faktafrågor, fördjupningar, animationer och länktips inom skilda ämnen.

URskola För stora och små som vill förstå världen

Vetamix Svenskfinska skolans motsvarighet till UR. Massor med bra filmer och annat skolmaterial.

Mest för läraren

Lektionsbanken  Lektionstips i alla ämnen

Nomp På Nomp kan du öva på matematik. Det är gratis! Du tävlar mot dig själv och samlar poäng och medaljer.

Webbmatte.se  finns på åtta olika språk för årskurs 6–9. Här hittar du övningar, förklaringar och instruktionsfilmer – för dig som är elev, vårdnadshavare eller lärare. Från Stockholms stad

Matteboken.se är ett verktyg för att studera matte på nätet . Det finns räkneövningar och videolektioner för årkurs 3 och uppåt. Från Mattecentrum.

Mattecoach på nätet. Hos Mattecoach på nätet får du kostnadsfri läxhjälp i matematik av lärarstudenter. Du kan vara helt anonym och får hjälp med allt från enkla räkneuppgifter till svåra integraler.

Dalles Matte Daniel Nilsson (speciallärare i Kalmar) har spelat in olika matematikgenomgångar som är tänkta som verktyg du kan använda dig av om du behöver höra genomgången flera gånger eller om du sitter hemma och “kör fast” i något matematiskt innehåll. Mest för högstadiet och gymnasiet.

Träna multiplikationstabellerna?

Mest för läraren

Matematik.fi är en komplett, elektronisk lärobok i matematik för årskurs 7-9. Det kommer från finska skolan men är helt på svenska. Otroligt bra och gratis.

Matteportal Färdighetsträning i matematik som följer årskurs 1-6 läroplan och gör matematikundervisningen roligare. Tyvärr inte gratis längre men fortfarande en mycket bra tjänst.

Matematikinspiration.se Webbaserade lektionsaktiviteter för en varierad undervisning i matematik. Matematikinspiration.se har som syfte att uppmuntra och ge stöd för en undervisning där elever får möjlighet att diskutera och problematisera kring olika matematiska situationer och begrepp. Rekommenderas. För de yngre åldrarna.

Edqu.se – Självrättande mattetest. Eleverna får feedback direkt på hur de löst uppgifterna och du som lärare får fina sammanställningar på hur det har gått. Det är otroligt enkelt att lägga till elever. De behöver inte ha mailadress och du som lärare kan antingen bjuda in elever eller göra ett konto åt dem.  När du ställer in ett test väljer du vilken årskurs det gäller och vilket kunskapsområde som ska testas. sedan gör programmet resten. Det går att göra mycket med gratiskonto.

DOPmatematik DOP är en oändlig uppgiftsbank uppdelad på 64 matematikmoment. För all skolans stadier.

Oxford Owl: En prisbelönt engelsk sida med bla 100-tals engelska e-böcker att läsa gratis på ipad eller dator. Sidan använd mycket i engelska skolor och OxfordOwl-böckerna är i tydligt stegrande svårighetsgrad. Från nybörjarläsare på engelska till ca 12år.

Time for kids: En amerikanska tidskriften Times skolupplaga. Läs världsnyheter på engelska och svara på frågor om texterna.

The local: Läs svenska nyheter på engelska

Esl-lab: Träna engelsk hörförståelse med hjälp av mängder av korta dialoger och inlästa texter i olika svårighetsgrader. Inte för nybörjaren.

Learn english feel good: Träna engelsk grammatik, ord, reseengelska och mycket annat gratis på denna sida. Inte för nybörjaren.

Learn english kids: En superbra sida från the British Council. Spel, sånger och övning för att träna engelska hemma eller i skolan. Även för nybörjaren.

English-4u Läsförståelse, självrättande grammatikövningar och mycket annat.

Det finns mängder av program att träna glosor på, har en gratisvarant och en premiumvariant som kostar lite per månad:

Fysikaliska leksaker är experimentverkstad/utställning med ungefär 500 hands-on-experiment som illustrerar naturlagarna, med betoning på fysik.

Experimentskafferiet Här hittar du enkla och roliga experiment i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Från Sigtuna Naturskola

Den virtuella floran För närvarande presenteras: 131 familjer, 671 släkten och 2046 arter, dessutom 11308 bilder. Från Naturhistoriska riksmuseet.

Ugglans NO Ugglans NO är ett digitalt läromedel för kemi, fysik och biologi för årskurserna 7-9. Målsättningen är att det helt ska ersätta ett traditionellt läromedel. Det kan med fördel användas som ett komplement till ett traditionellt läromedel.

Skogen i skolan Skogen i Skolans pedagogiska idé bygger på att så långt som möjligt koppla samman teori och praktik för att öka lärares och elevers intresse för, och kunskap om skog. Här är bland annat utomhuspedagogiken ett verktyg.

Ptable Interaktivt periodiskt system

Mest för läraren

Hans Persson – kreativ NO Här hittar du tips till din NO-, matte- och teknik-undervisning.

Problemlösarna Problemlösarna är ett konkret lektionsmaterial till teknikundervisningen för årskurs 7-9. Genom Problemlösarna får du som lärare ett kreativt och verklighetsnära verktyg till undervisningen i teknik och eleverna får prova på hur det är att jobba som ingenjör – samtidigt som ni arbetar mot målen i kursplanen.

Teknikspanarna Teknikspanarna är Teknikföretagens satsning för elever och lärare i årskurs 4-6. Teknikspanarna syftar till att stärka teknikundervisningen i grundskolan samt stimulera och utveckla barns naturliga nyfikenhet för teknik. Detta genom fartfyllda lektioner, spännande aktiviteter och inspirerande förebilder från industrin.

Geografi.nu Här hittar du fakta och unika texter om alla världens länder. Sajten innehåller också en mycket utförlig databas som gör det möjligt att hitta den allra minsta stad, berg eller vattendrag i varje land samt nästan alltid massor av från platsen i fråga.

Globalis.se En interaktiv världsatlas från FN-förbundet där man även kan få beskrivningar över de konflikter som pågår i världen.

Localingual Lyssna på språk och nationalsånger från världens alla länder.

Gapminder.org Få världens statistik i rörlig grafik. Missa in inte DollarStreet där du kan besöka familjer från hela världen. Hur lever man? Hur ser husen ut osv.

Seterra Online hjälper dig att lära dig alla typer av namngeografi – länder, flaggor, svenska landskap, hav, delstater, huvudstäder och andra städer i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika

Worldometers.info Få världen i siffror. Uppdaterat i realtid.

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen. Missa inte Livets Lotteri. Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta.

Plan Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 73 länder i världen. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention. Missa inte Mitt Nya Hem du på egen hand utforskar ett av världens största flyktingläger, Nyarugusu i Tanzania, från ett barns perspektiv. Det möjliggörs genom VR-teknik och bilder och filmer i 360 grader.

Möt medeltiden har producerats i samarbete mellan Kalmar läns museum och Högskolan i Kalmar. Fullt med fakta om Medeltiden.

SO-rummet En sajt för dig som vill veta mer om historia, religion, geografi och samhällskunskap.

Världskulturmuseerna barn Världskulturmuseernas barnsidor med många olika teman att vända i skolan.
Religionsfroknarna.se är en sida med fakta, arbetsuppgifter, bilder och övningar för dig som i första hand arbetar med gymnasieskolans religionskurser Religionskunskap A och Religionskunskap 1. Men delar av sidan går förstås att använda även för grundskolans religionsundervisning. På vår blogg bloggar vi om allt från nyheter från religionsvärlden till klassrumsundervisning och våra egna erfarenheter och möten.

Barnens bibliotek Barnens bibliotek är en sajt för barn, helt GRATIS och utan reklam. De säljer inte böcker – men tipsar om dom.

Litteraturbanken.se Här finns mängder av klassiker att ladda ner som epubfiler gratis. Under rubriker skola finns pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar.

Grammatikbolaget “På Grammatikbolaget visar vi hur roligt och enkelt det är med grammatik – och hur man både kan sjunga och prata om grammatik på ett annorlunda sätt.”

ABC En interaktiv ABC-bok skapad av Katharina Kulle

Mest för läraren

Grammatikdagen Här kan du som är svensklärare eller annan språklärare kan ladda ner grammatikövningar att göra med dina elever

Bibblis Roman- och skrivprojekt Här finns romanprojekt, kompletta med lärarhandledningar, för er att använda i er undervisning. Från Årstaskolan.

En läsande klass En läsande klass – träna läsförståelse; en studiehandledning med lektionsplaneringar samt tillhörande övningstexter för åk 1 – 6.